Het ontstaan van de technieken:
U bewondert enkele van mijn miniatuur schilderijtjes die gesloten zitten tussen glas en een RVS kastje (sieraad). Ik schilder op de achterkant van het glas. Tussen elke kleur- en effectenlaag die in ieder schilderwerkje te zien is, heb ik een transparante laag gezet, die op een speciale wijze wordt uitgehard. De transparante lagen isoleren alle kleur-en effectenlagen van elkaar, omdat ze anders in elkaar zouden oplossen. Deze isolerende techniek is door mijzelf bedacht en ontwikkeld. Mijn schilderijtjes bestaan uit 9 tot 15 lagen en zijn daarom zeer bewerkelijk om te creëren.

De kunstwerkjes bestaan uit een grote verzameling aan technieken die ik in mijn gehele leven verzameld heb. Vanaf 1986 heeft mijn geheugen dit scala aan technieken één voor één veilig bewaard. Maar nooit lukte het mij om ze succesvol te combineren of anders toe te passen. Na een droom in november 2018 over één van die technieken, waar ik zeker sinds eind tachtiger jaren nooit meer aan had gedacht, ben ik op zoek  gegaan op internet. Echter bestonden er geen materialen meer voor die techniek, sterker nog, er was helemaal niets meer te vinden over de techniek zelf.
Ik heb dus het wiel opnieuw uitgevonden om het effect  te evenaren of eigenlijk te verbeteren.

Deze techniek van rond 1987 was op water basis. U begrijpt dat waterverf schilderijtjes op glas, nooit verlijmd kunnen worden in metaal. Ze lossen op en/of breken los. Het beoogde effect wat de techniek toen de tijd opleverde, heb ik op mijn wijze her uitgevonden met andere materialen, waardoor verlijming ook mogelijk bleek. En er daarnaast nog eens legio aan andere mogelijkheden ontstonden. Ik ben enthousiast aan het experimenteren geslagen met inkt- en verfstoffen en pigmenten, die zich tussen mijn transparante lagen lieten opsluiten. Alles wat al die decennia onbenut in mijn brein was opgeslagen, begon zich als een soort dominospel koortsachtig te ontpoppen op allerlei wijzen.

Zo ontstond eerst met pigmenten mijn Gallaxseaworld lijn. Het zijn kleine wereldjes waar je niet exact van af kunt lezen of ze onder water of in het heelal afspelen. Dit effect staat heel dicht bij de techniek van 1987. Ze prikkelen de fantasie en kunnen een ieder die er ontvankelijk voor is weg laten dromen naar andere werelden. Later ben ik de pigmenten techniek gaan combineren met kleine radar wieltjes, daar ontstond te Time Passanger lijn. Ook bepaalde inkten laten zich graag voor eeuwig vangen in mijn sieraden. Dat zijn de intense werkjes met kleuren die je letterlijk tegemoet spetteren. Deze lijn heb ik Coral Reef gedoopt. Als laatste hebben we de wijze bomen, die soms door zwarte katten als uitkijkpost worden bewoond. Vaak zijn de wijze bomen omringd door beide kleurtechnieken, namelijk pigmenten èn inkten. Dit zijn de werkjes die zelfs 13 a 15 lagen bevatten. Dit zijn de Tree of Whisdom sieraden.

Je kunt je vast voorstellen dat mijn sieraden zeer bewerkelijk zijn om te maken. De uitvindingen die ik gedaan heb, zijn eigenlijk de grootste kunst van alles. Maar ik hoop natuurlijk dat ze vooral menig oog strelen.

Prijzen:
MoniUNIque sieraden (hangers, ringen en oorbellen) variëren: € 29.50 tot € 55.00
RVS ketting in diverse diktes altijd op voorraad(ik zet dit zelf inelkaar op maat)
Koord in allerlei kleuren altijd op voorraad (ik zet alles inelkaar met RVS onderdelen op maat)

Monique de Jong (Warten, Friesland)
Afgestudeerd docent beeldende vakken 1998
moni-unique@hotmail.com

MoniUNIque

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen